Rüzgar Enerjisi


Mesleğim gereği sürdürülebilir sistemler ve enerji kaynakları benim için çok önemli.Son yıllarda Türkiyenin yeni farkına varabildiği bir enerji kaynağı var ; Rüzgar Enerjisi. Rüzgar enerjisi, temiz ve az maliyetli bir enerji kaynağı, küresel ısınmanın çok büyük bir sorun haline geldiği şu günlerde bulunmaz bir nimet.Çokta farkında olamadığımız bir nimet ama yavaş yavaş gelişen sektör yüzümüzü güldürmeye başlıyor.Türkiyede bulunan santrallerin listesini http://www.alternaturk.org/turkiyede-ruzgar-enerjisi.php adresinden görebilirsiniz.İlginç olan Türkiyede bu santrallerlerle ilgili tam bir istatistik yok. Genel bir bilgiye ulaşmanız zor.Her yerden farklı veriler elde ettim.Bilmiyorum belkide ben beceremedim.

Rüzgar türbininin çalışma mantığı ise basitçe;rüzgarın kinetik enerjisini önce mekanik enerjiye sonrada elektrik enerjisine çeviriyor.Sistem genel olarak kule, jenarötör,hız dönüştürücüleri ,elektrik-eloktronik elemanlar ve pervaneden oluşuyor.Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevriliyor. Rotor milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılıyor ve jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi akü vasıtasıyla depolanıyor yada kullanıcıya ulaştırılıyor.

Bozcaadada bulunan santralden 10.2 megawatt enerji elde ediyoruz.1megawattlık enerji ile ortalama 15 daireli 75 apartmanın elektriği karşılandığı düşünülürse bu çok iyi bir rakam.Çanakkale rüzgar enerjisi yönünden çok şanslı bir il.Şu anda İntepe,Bozcaada ve Gelibolu da olmak üzere 3 adet santralimiz var.Bu santrallaerden yaklaşım 175 milyon kilowatt enerji üretiliyormuş.Ve yakında Ezine ilçesinde de bir adet santral yapımına başlanacakmış.
Bu yazının çıkışına sebep olan şeyde bu linkteki haber oldu.(http://www.haberturk.com/haber.asp?id=107843&cat=180&dt=2008/11/10).Hepimiz küresel ısınma için birşeyler yapabiliriz en azından bilgilenebilir ve bilgilendirebiliriz.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Bunu bizde ülkemizde her yerde kullanmalıyız ama nerde alışveriş merkezi yapa dursunlar :(
Archilemi dedi ki…
Yani tamam alış-veriş merkezinede ihtiyacımız var :) ama çok daha önemli ihtiyaçlarımız var başı onlar çekmeli

Popüler Yayınlar