İstanbulda bir sürrealist

Geldiğini duyduğumdan beri gitmek istiyordum Dali sergisine.Bir çok kere İstanbula gitmeme rağmen iş gezileri olduğu için fırsat bulamamıştım. Bu sefer nasip oldu ne kadar mutlu oldum anlatamam.Sergi 1 Şubatta sona erdi.Beğenmek , sevmek , ilgi duymak bir kenara herkezin bence görmesi gereken bir sergiydi.Zaten sadece Sakıp Sabancıya ait olan ve ev olarak bir dönem kullandığı Atlı Köşk'ü görmek için bile değer gitmeye.Ben olsam hayatta bağışlamazdım öyle bir yeri .Cennete gibi hissediyorum ne zaman gitsem.Ayrıca sergileme şekli ,kulaklıklarla açıklamalar yapılması,ışıklandırma müthiş.Küratörlüğü kime aitse eline sağlık diyorum.Çokk zevk aldığımı ne kadar tekrar ederim bu yazıda bilemiyorum:)

Salvador Daliden uzuzn uzun bahsetmeye hiç niyetim yok.Zira burada gayet güzel anlatılmış.Ben kendimden bahsedeceğim.İlk olarak itiraf etmem gerek ki eğer bazı resimlerde kulaklıklarla yapılan açıklamalar olmasaydı ben hiçbirşey anlamaz boş boş bakar çıkardım tüm eserlerine.Ama fikirlerle yaptıklarına bakınca Dalinin tam bir sanatçı olduğu kanaatine vardım.Çok farklı bir zekası var.Ayrıca yaratıcı.Beni en çok şaşırtanda birçok yönlü bir sanatçı olduğunu öğrenmem oldu.






Mesela bir mobilya tasarımı.Dudak şeklinde bir koltuk.Kıpkırmızı.Fotoğrafını çektim ama koymayı unuttum buraya.

İmzası bile farklılığını ortaya koyan bir kanıt bence.İmzasında bile bir yaratıcılık, farklılık, tasarım hemn göze çarpıyor.
Aş. yer alan resim üstteki resimin eskizi.Eskizi bile müthiş net.Asıl ilginç olan resimin yerleşimi ve ufuk çizgisinin resimdeki yerleşimdeki önemi.

Yukarıdaki resime dikkatlice bakın aslında buradaki yüz aşağıda görünen resmin sadece kaya boşluğunda görünen kadın silüetinden ne kadar farklı bir görüntüsü olduğunun kanıtı.

Vee dalinin yapmış olduğu ayakkabı tasarımı .Sanıyorum bu tasarım üretilmemiş ama bu ve bunun gibi çok değişik dallarda tasarımları mevcut.

Bu beni en çok etkileyen resimlerden biri.Eşi gala'nın portresi.Gözler sanki gerçekmiş gibi .


Bu fotoğrafta Gala'nın gerçek fotoğrafı.

Dali'nin Picassodan esinlenerek yapmış olduğu resimlerden biri. Burada henüz toy bir ressam.Bu resimde beni çok etkiledi.Aslında tüm sergi beni günlerce etkisinde bıraktı.Yetişebildiğim için çok şanslıyım.

Yorumlar

Barbygirl_here dedi ki…
Ne sanslsin ki gidip gormussun sergiyi...
Bence Dali cok zeki...Resimleri de cizerken kim bilir aklindan kac cesit dusunce geciyordur ki; resimlerinde cesitlilik en ust seviyede...Ve bence aklindan gecen hicir fikri kacirmak istemiyor...Cizimlerini cok basarili buluyorum...
Ayrica ayakkabi fikri de hos...Simdiki modacilarin dizaynlarina benziyor...
Acaba kimden esinlenmisler simdikiler???

:))))
Moonish (moonsun) dedi ki…
Archilemicim dusunuyorum da ben de zamaninda bir seyler ciziktirmistim... Hani diyorum kor olunce badem gozlu olur, acaba benim de eserlerim(!) bir gun Ist, Paris, Londra'da falan sergilenir mi :P Sen bir de benim imzami gorsen :P

Saka bir yana cidden ben de gitmeyi cok istiyordum o sergiye ama kismet olmadi :(
Archilemi dedi ki…
Ferah feza Dali hk. görüşlerine birebir katılıyorum kesinlikle müthiş bir zeka.Şimdiki modacılarında tek yaptığı her yıl eskileri güncellemek bence çok birşey yok 2 yıldır 60 lar vardı seneye 70 ler moda olur kesin.
MoonSun bence senin imzan Daliden güzeldir.:) Pariste neresi ki ayrıca.Sen bir sergi aç ben geleceğim söz veriyorum.

Popüler Yayınlar