Yakın Komşu Belgrad-1

    

    Bu yaz tatil yapamayan bünye ne yapsın tatil isterken ucuz uçak bileti bulduğu yere gider kış yaz demeden. Sağolsun Pegasus arada kampanya yapmasa bi yer göreceğimiz de yok zaten.Neyse ucuz bilet+ vizesiz olması Belgratı ucuz yurtdışı tatili için iyi bir alternatif haline getiriyor.Baştan ufak bir uyarı yapayım siz şansınız zorlayıp çok Kasım ayı ve sonrasına kalmayın çok soğuk yaşamadım ama yağmur yağdı yağacak stresi gidene kadar beynimi yedi.
     
    Belgrad ile Saat farkımız 2 saat. Onlar bizden geride tabiki. Uçağımız 15.30 da havalandı biz yerel saatle 15.05 de Belgrada iniş yaptı.O bizi ilk bi çarptı ve tüm gezi boyunca aynı şoku sürekli yaşadık.Havaalanından 72 nolu otobüse binerseniz sizi Zeleni Venac durağına kadar ulaştırıyor ve 150 sırp dinarı bir ücreti Otobüste söföre ödüyorsunuz.Sakın fişleri atmayınnn.Giderken karşılaşmadık ama dönüşte kontrole yakalandık.Sırpları kontrol etmedi ama Turistlerin tümüne baktı sağolsun kontrolör.Bu arada şehir içinde hiç bilet almadık yalan yok şimdi.Sırplar hükümeti protesto ettikleri için bilet almıyorlarmış.Kimi alıyor kimi kart basıyor ama geneli cidden biletsiz biniyor.Şansımıza hiç yakalanmadık ama havaalanı gidiş dönüşünde bilet almayı ihmal etmememe
k çok mantıklı bir davranış oldu.Ayrıca otobüste euro dolar geçmiyor o yüzden otobüse binebilmek için 5 -10 euro bozuk paranız olsun zira havaalanında kur normale göre daha düşük .Az döviz bozdurun makinelerde zarar etmeyin.
   
  Otelimiz Luca and Deluca oldu.Tama otel denemez 5 odalı minik bir motel, resepsiyonistimiz Bobby ise tam bir acar muhabir Cevat Kelle. Her konuda yardımcı güler yüzlü ve Türksever bir Sırp.Odamız tertemizdi. Heryere yürüme mesafesindeydi.Tek sorunu vardı banyo camlarının seffaf oluşu iki arkadaş konaklamasında bi kişi sürekli resepsiyonda wc sırası bekliyor bilginize.Ama 72 numaralı otobüsün son durağında indiğinizde otele 5 dk yürüme mesafesinde olacaksınız bu da dip notum.

   Otele varıp eşyaları bırakınca dooğru  Knez Mihaliova caddesine ki bu cadde Kalemegdana gidiyor.Önceliğimiz döviz bozdurmak.Tüm dinarları otobüse verdik açız.Cadde boyunca birçok Exchange ofis var ama Bobby bize kuru söylediği için gerçek rakama göre para bozduracak bir ofis aradık bulduk ama gecenin sonunda oldu.Siz siz olun bi kaç kuruş için o kadar aç gezmeyin. Allahtan yanımızda kuru yemişlerimiz vardı bizi biraz tuttu.E tabi bu sayede her sokağa girip çıktık nerede market var nerede hediyelik eşya var en önemlisi nerede kahvaltı var öğrendik.Yol yorgunluğu zaten var e o kadar yürümek yordu bizi direk otele döndük.

    Knez Mihaliova caddesinden kalemegdana doğru yürürken ilk sağa saptığınızda Republic Square ye bakan köşede Boutique Cafe yi göreceksiniz.Hem lezzetli hem uygun fiyatlı yemekler için tavsiyemdir.
 Bu kafe sayesinde sırpların kahvaltıda yediği Ajvarı keşfettik.Bize çok yabancı bir lezzet değil, közlenmiş biber ve domatesin karışımı bir sos.Eve birer kavanoz getirdik , sanırım sadece bunu getirdik zaten hediye yönünden çok vasat maalesef.
Kahvaltıdan sonra Zemuna gitmeye karar verdik ama gidiş yolu biraz karışık ve meşakkatli oldu o sebeple size bir tarif veremeyeceğim.Ama Zemunu mutlaka görün sahil kısmındaki kafe publar kapalıydı sezon dolayısıyla ama ara sokaklar Geniş bulvarlarıyla, yeşil bantlarıyla parkları, graffitili duvarlarıyla oldukça fotojenik bir semt.Biz Zemunu gezerken bir mezarlık görüp uzuuun yol boyunca devam edince içeri girip bi göz atmak istedik.Elimizde Selfie çubukları mezar taşlarını çekerken bir nine gelip sırpça birşeyler anlatmaya başladı.Tek kelime sırpça bilmiyoruz ama anlatık ki nine Selfie çubuğunu soruyor.Beraber fotoğraf çekince ona bir tik attı bu sefer rus musunuz dedi(valla anladık).Türküye haritasını da gösterince ona bir tik attı.E son ne işiniz var peki buralarda diyo gibi geldi gülüştük ve ayrıldık.Sözün özü sırplar bizi seviyor ve oldukça sempatikler. Zemundan dönüp Sırbistan ulusal bankaya koştuk çok emin değilim ama 16.00 da kapanıyor olabilir çünkü gün ışığından faydalanmak adına mesai erken başlıyor ve erken bitiyor.Bankaya girişte pasaportunuz teslim edip müze odasını ücretsiz gezebiliyor ve kendi fotoğrafını zolan parayı bastırabiliyorsunuz.Çok eğlendik bastırdığımız parayla, sonuçta bizim fotolarımız var üstünde :) Günü Boutique cafenin karşısında yer alan Edisan Pastry Shopta birer tatlı ve kahve ile sonlandırdık.Çok keyifli bir mekan.Bir latte 7-8 tl civarı bu kafeye özgü değil tabii genel olarak böyle pastalar ise 10-15 tl civarında.İşte tamda bu sebeple yeme içme mekanları paylaşıyorum ben de. Cafeler de malesef sigara içiliyor ama bi ay öncesine kadar ayrım yokken artık sigara içenleri ayrı bir bölüme oturtuyorlar.


Popüler Yayınlar